Nieuws & Wedstrijdverslagen

Cor van Leeuwen wint 30e Grote Omloop van de Veenkoloniën !

 

Zaterdag 25 maart was het zover. Onze eigen Grote Omloop van de Veenkoloniën, de eerste wedstrijd in de clubcompetitie 2017, gaat van start. Voor ons aan de start: Cor van Leeuwen, Paul de Haan, Allard Neijmeijer, Joakim Zuidema, Henk Jaap Moorlag en Niels Potze. Het strijdplan lag al weken klaar, maar op de dag zelf moet het natuurlijk passen.

Opdracht was om vanaf het begin scherp te koersen. Joakim was onze vooruitgeschoven pion. Opdracht: mee springen in vroege vluchten en dat heeft hij voortreffelijk gedaan en daarmee gezorgd dat de rest in de buik van het peloton kon blijven, waar wegkapitein Paul de Haan de mannen bij elkaar wist te houden. Helaas ging voor Niels iets te vroeg het lampje uit, maar de rest kon zich prima handhaven.

Henk Jaap was 1e luitenant van onze kopman Cor van Leeuwen. Een taak die hem blijkbaar op het lijf geschreven is, want zelfs na de wedstrijd onder de douche was hij nog bij Cor!! Hulde!

De koers verliep op zich redelijk rustig, totdat op ruim 100 km een ernstige valpartij roet in het eten gooide. Net even niet scherp en ze zaten met zijn allen erachter en een grote groep reed weg. Voorsprong liep snel op naar ruim 45 sec, maar mede door de eigen inspanningen van de mannen konden ze hergroeperen. In de laatste 20 km alleen nog wat eenlingen die het probeerden, maar geen ruimte kregen.

Aangezien onze jongens de laatste kilometers goed hadden verkend, wisten ze precies waar ze moesten zitten en hoe ze de laatste kilometer in moesten gaan. Helaas kreeg de begeleiding in de auto in eerste instantie niet mee hoe het afliep, maar het enige wat ze nog wel hoorden: Cor van Leeuwen wint de 30e Grote Omloop van de Veenkoloniën en dat klonk ploegleider Bert de Haan en mechanieker Frank Huisman natuurlijk als muziek in de oren!!

Een geweldige overwinning voor onze mannen in onze eigen wedstrijd, daar kun je alleen maar van dromen. Gelukkig een droom die werkelijkheid werd! Een uitstekende wedstrijd die als team gereden werd en waar de vooraf besproken opdrachten van A tot Z goed werden uitgevoerd! Met deze overwinning is Cor van Leeuwen ook direct de eerste leider in het Clubcompetitie klassement 2017 geworden en mocht hij zich hullen in de blauwe leiderstrui. Met een 30e en 32e plaats zijn respectievelijk de juichende Allard Neijmeijer en Henk Jaap Moorlag ook in de punten terecht gekomen waardoor we nu in het ploegenklassement een 5e plaats innemen (van de 30 ploegen).

Wat een prachtige dag..!

 


 

RvG: Blowing in the wind…

 

Dat het een zware wedstrijd zou worden stond de hele week al vast. De voorspellingen voor de Ronde van Groningen waren regen en windkracht 5. Voorwaar geen pretje in het open landschap van Groningen. Op zaterdagochtend 18 maart hadden de weergoden toch wat medelijden met de renners en lieten zij de regen achterwegen. Een noordwesten wind kracht 5 zou de renners al voldoende geselen…


In de voorbespreking was er voldoende op gehamerd; in de eerste 35 kilometers zou de wind schuin van voren staan en was het heel goed mogelijk dat alles in stukken en brokken uiteen zou vallen. Bij de bocht naar links in Lauwersoog was het zaak om goed voorin te zitten want daar kwam de wind in de rug en zou alles op een lint gaan om vervolgens rond Niekerk/Warfhuizen in het gefriemel van smalle wegen en bruggetjes terecht te komen… Iedereen wist wat hem te wachten stond.


Helaas ging het een beetje anders. Iedereen had schrik van de eerste 35 kilometers leek het wel, want het peloton ging en-block over de wegen en de breuken bleven uit. Bij Lauwersoog vlogen tientallen renners dwars door de bermen en over vluchtheuvels heen om toch maar voorin te geraken en daar ging het spul. Met snelheden van >60km per uur richting Zoutkamp. In een mum van tijd ontstonden er 6 groepen, met ‘de onzen’ in de groepen 3, 4 en 5… Later meldde ze dat ze alles hadden geprobeerd om in een goede positie te komen, maar dat het eenvoudigweg niet lukte.


Het spel was op de wagen en wij zaten niet in het voorste deel van de koers. Guido reed op een ongelukkig moment lek, kwam terug in een achterliggende groep maar streed vervolgens een verloren strijd. Robbert kwam ook verkeerd te zitten, werd nog bijna aangereden door een tegemoetkomende trekker (!) en kwam bij Guido in de groep. Wegens achterstand werden zij later uit de koers genomen.


Verder naar voren zaten Cor en Erik in groep 4. Cor had te kampen met wat lichamelijke ongemakken en Erik reed zijn eerste elitekoers en zat ondanks zijn achterstand met een ‘big smile’ op de fiets. Hij maakte een goede indruk maar mist gewoon nog de ervaring. In groep 3 zaten Paul en Rutger. Paul is nog niet in vorm maar heeft dit soort wedstrijden nodig om die vorm te bereiken en ook voor Rutger was dit zijn eerste elitewedstrijd, nadat hij overgekomen is van de amateurs. Rutger maakte ook een goede indruk maar waaierkoersen zijn niet helemaal zijn ding. Hij houdt meer van omhoog rijden. Voor hem gold de deelname aan de RvG vooral als het proeven van sfeer. Voor zowel Erik als Rutger geldt dat het twee uitstekende aanwinsten zijn waar we dit seizoen zeker nog van gaan horen!


De groepen 3 en 4 kwamen op gegeven moment bij elkaar maar werden na zo’n 120km door de jury uit koers genomen. En toen hadden we alleen nog Allard in koers. De situatie in de wedstrijd was inmiddels zo dat er voorin ook allerlei groepen waren ontstaan zodat Allard in een groepje van 12 man kwam te zitten. In het begin draaide dat nog lekker, maar op gegeven moment waren er steeds meer mannen die er geen heil meer in zagen en ook de groep van Allard werd helaas op 6km voor de finishpassage uit de wedstrijd gehaald. Niemand aan de streep dus…


Enigszins teleurgesteld begon de ploegleider na afloop aan de nabespreking. Moesten we ons zorgen gaan maken..? Volgende week start immer de Clubcompetitie met onze eigen Grote Omloop van de Veenkoloniën… Na een goede evaluatie waarin iedereen zijn visie op het gebeuren uiteen kon zetten gingen alle neuzen al snel de juiste kant op. Het zat ons in de eerste twee wedstrijden gewoon even niet echt mee. De focus staat al vol op volgende week zaterdag waarin we willen laten zien dat de eerste twee klassiekers niet de maatstaf vormen voor het hele seizoen 2017! Volgende week staan we er en willen we onze neus aan het venster drukken. U bent nog niet van ons af!

 

  

 


 

 

 

 

 

 

"Valse" start in Ster van Zwolle...

Dankzij onze promotie naar de Topcompetitie, begon ons seizoen dit jaar eerder dan we de laatste jaren gewend waren. Zaterdag 4 maart 2017 stond al enige tijd onderstreept als seizoensopener met de 'Ster van Zwolle', de eerste wedstrijd in de Topcompetitie.

Na de uitstekende prestatie van Cor van Leeuwen, afgelopen donderdag in de Wattmeister Challenge waardoor hij in de blauwe leiderstrui van Beste Clubrenner mocht starten en wij met auto 3 in de ploegleiderskaravaan mochten rijden, waren de verwachtingen toch wel wat gestegen. Helaas hebben we aan die goede start geen vervolg kunnen geven...

Om 12.00 uur viel op het Grote Kerkplein in Zwolle, onder nagenoeg perfecte weersomstandigheden, het startschot. Cor mocht met de andere leiderstruien starten vanaf de eerste startrij. Na de neutralisatie van bijna 4 km door Zwolle werd de koers vrijgegeven en konden de eerste schermutselingen beginnen.

Na ongeveer 25km koers scheidde zich een eerste kopgroep af van 9 renners, met daarin vertegenwoordigd alle conti-ploegen behalve Delta. Zij probeerden de kopgroep nog terug te halen, maar die bouwden gestaag hun voorsprong uit. Toen deze op een gegeven moment opliep tot zelf 10 minuten zag het ernaar dat, zeker door het gebrek aan wind, de slag van de dag al in een vroeg stadium gevallen was. Het bleek inderdaad zo te zijn. De vogels waren gevlogen en werden pas na de finish weer teruggezien...

Ondertussen handhaafde de 8 Stormvogels zich goed in het peloton. Paul en Joakim waren veelvuldig voor in het peloton te vinden, Cor werd door enkele renners omringt in het midden van het peloton en enkele anderen bewaakten de achterkant van het peloton. Paul reed in de aanloop naar de Luttenberg een spaak uit zijn wiel en moest een extra krachtsinspanning doen om tussen de auto's als non-klimmer de aansluiting met het peloton weer te maken.

Na de bevoorrading op 77km kreeg onze benjamin Dennis het lastig. Hij moest lossen maar herpakte zich en sloot weer aan bij het peloton. Een kilometer op 10 verder was de benzine dan toch echt op en moest hij eraf. Jammer, maar zeker niet onoverkomelijk. Dennis maakt goede stappen en krijgt zeker nog nieuwe kansen dit jaar!

Ondertussen leek het peloton zich neer te leggen bij het feit dat de winnaar van deze Ster uit de vroege vlucht zou komen. Het tempo zakte bij tijd en wijlen tot een gangetje van 35 km/u om vervolgens weer bij een gunstige wind op de kant getrokken te worden. In dat stadium kreeg Paul voor de tweede keer deze wedstrijd te maken met pech. Een lekke achterband was er teveel aan. Na zijn ziekte van vorige week was bij hem de pijp leeg en een poosje later stapte hij gedesillusioneerd uit de wedstrijd.

Daarna ging het snel; Niels, Guido, Allard en Tom kwamen na ongeveer 130 km en na breuken ontstaan door een valpartij in het peloton, in een achterste groep terecht en werden uit de koers gehaald. Cor en Joakim waren nog goed bij de les en reden attent voorin. Echter net voordat het parcours richting de smalle IJsseldijkjes ging reed Joakim een spaak uit zijn voorwiel. Na depannage probeerde hij snel terug te keren op zijn positie, echter door de smalle dijkjes was het lastig om de auto's snel te passeren en kwam hij, juist toen het op de kant ging, in een achterste reeds uitgepierde groep terecht... Ook deze groep werd even later uit koers genomen. Dikke pech dus voor Joakim die verder een uitstekende indruk maakte en echt een aanwinst is voor de ploeg van dit jaar.

Dat alles maakte dat we alleen Cor nog in de wedstrijd hadden. Hij reed deze Ster van Zwolle uit in het peloton en finishte zonder risico's te hebben genomen, uiteindelijk op een 78e plaats.

Een "valse" start dus voor Eerens Stormvogels Veendam dus in de Topcompetitie. Een combinatie van pech en dingen die nog bij te sturen/trainen zijn. We gaan er hard aan werken en zullen ons zeker nog tonen in de Topcompetitie. Het seizoen is nog (heel) lang en we hebben meerdere ijzers in het vuur.

Volgend weekend hebben we een trainingsweekend in Tecklenburg, een uitstekende mogelijkheid om in woord en daad terug te komen op de dingen die in Zwolle niet goed gingen. Op 18 maart rijden we de Ronde van Groningen en op 25 maart start de Clubcompetitie met onze eigen Grote Omloop van de Veenkoloniën. U hoort nog van ons...

Dennis Jilesen